Flanderijn waarschuwt voor misleiding door Flandri Incasso & Gerechtsdeurwaarders

Rotterdam, 21 september 2011

Incasso-en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn gaat officieel aangifte doen tegen de firma Flandri Incasso & Gerechtsdeurwaarders in Den Haag. De betreffende eenmanszaak maakt onbevoegd gebruik van de titel ‘gerechtsdeurwaarder’, van het logo van het Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders en verstuurt sommatiebrieven op briefpapier dat inbreuk maakt op de merknaam Flanderijn. Bovendien blijken de brieven betrekking te hebben op gefingeerde vorderingen.

Flanderijn heeft inmiddels meerdere meldingen ontvangen van sommatiebrieven die zijn verstuurd door Flandri Incasso & Gerechts-deurwaarders. Daarin worden willekeurige mensen gesommeerd om binnen vijf werkdagen geld over te maken naar een rekeningnummer van Flandri. Onduidelijk is waar de vordering op is gebaseerd; het in de in brief vermelde 0900-nummer kost 1,30 per minuut en is feitelijk een ‘dode lijn’.

Volgens Flanderijn-directeur Michel van Leeuwen lijkt het erop dat de eigenaar van Flandri Incasso & Gerechtsdeurwaarders opzettelijk gebruik wil maken van verwarring die kan ontstaan bij het publiek. “Met de op het briefpapier gebruikte logo’s wordt de indruk gewekt alsof de sommatie van een gerechtsdeurwaarder afkomstig is. Door het gebruik van de naam en de gebruikte logo’s is de link met onze organisatie snel gemaakt. Vandaar dat wij hebben besloten aangifte te doen. Er is geen enkele band tussen Flanderijn en Flandri.”

Misdrijf
Aan het vestigen van een incassobureau zijn in Nederland geen eisen verbonden. Het gebruik van de term ‘gerechtsdeurwaarders’ is echter voorbehouden aan ambtelijk beëdigde gerechtsdeurwaarders. Het ten onrechte voeren van deze titel is een misdrijf.

Comments are closed.